5 esnaf kolundan 5 ilginç özellik

Pastacı

Pastacılığın ilk olarak 19. yüzyılda Rusya'ya giden Karadenizli gurbetçiler sayesinde ülkemize geldiğini biliyor muydunuz? Bu sayede Karadeniz insanı; pastacılık, fırıncılık ve lokantacılık alanında uzmanlaşır. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde pastacılığa başlar, ülkemizde pastacılık sektörünün gelişiminde önemli rol oynar. Özetle, bugün insanımızın pastacılık alanında sahip olduğu maharetli ellerin, köken olarak çok eskilere dayandığını söyleyebiliyoruz.


Berber

Berber kelimesi İtalyanca “sakal” yani “barba” ifadesinden türemiştir. Osmanlı’da ise önceleri Arapça kökenli “hallâk” ya da “hâlik” kelimeleri kullanılmış, daha sonra ise İtalyanca sakal anlamındaki “barbiere”den gelen “berber” kelimesi tercih edilmiştir. Berberler günümüzde saç kesme ve bakım işleriyle uğraşsa da tarihi serüvende iş kapsamları çok daha genişti. Osmanlı’da berberlerin aynı zamanda sünnetçilik, hacamatçılık, dişçilik gibi işler de yaptıkları bilinmektedir. Bunların yanı sıra berberler her dönem tüm dünyada oldukça değerli kişiler olarak görülmüş, önemli makamlara ulaşarak ödüllendirilmiştir.


Tuhafiyeci

Dantel, kurdele, iç çamaşırı, çorap gibi ufak tefek manifatura ürünlerinin satıldığı tuhafiye, oldukça ilginç bir etimolojik kökenden geliyor. Kelime, Arapça‘da “hediyeler” anlamına gelen “tuhaf” kelimesinden türemiş. İfadenin tekili ise “tuhfe”. Tuhafiye ile aynı kökten gelen bir başka tanıdık kelime ise “hediye etme” anlamındaki “ithaf”. Biz ise “tuhaf” kelimesini Türkçe’de “garip, anlaşılmayan, şaşırtıcı” anlamında kullanıyoruz. İçinde envai çeşit ürünü bulunduran tuhafiyelerin, kelime kökeni olarak bu denli zengin olmasına şaşırmamak gerek.


Terzi

Günümüzde kült mesleklerden biri haline gelen terziliğin Avrupa’da akademileri, ülkemizde ise bir müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Terzi akademilerinde ağırlıklı olarak giyim sektörüne yönelik eğitimler, yayınlar ve kitaplar yer alıyor. Bunları Türkiye’deki terzi kurslarıyla karıştırmamak gerek. Ülkemizdeki terzi müzesi ise Bilecik’te bulunuyor. Çıraklığı da dahil 66 yıldır terzilik yapan 78 yaşındaki Bilal Gülen, bu müzede yıllara dayanan deneyimlerini ve anılarını ziyaretçilerle paylaşıyor.


Fırıncı

Geldik son ilginç bilgimize. Tarihi bilgilere göre dünyadaki ilk fırıncılar birliği, M.Ö. 168’de Roma’da kuruldu. Collegium Pistorum adındaki bu birliğin üyeleri ayrıcalıklı kabul edilirdi. Üyelerin, sıradan insanların arasına karışmamaları için komedyenlerin ve gladyatörlerin gösterilerine gitmeleri yasaktı. Fırıncılar yıllarca mesleki bilgilerini bir sır olarak sakladılar. Her isteyen fırıncı olamıyordu, mesleğe girme kuralları vardı. Örneğin 10. yüzyılda İngiltere’de fırıncı olabilmek için 7 yıl boyunca karın tokluğuna çıraklık yapmak gerekiyordu.r.