KOBİ'lere Ar-Ge Desteği Artırılıyor

Bilindiği gibi ülkemizde istihdamın yüzde 78'ini, katma değerin yüzde 55'ini, yatırımların yüzde 50'sini, ihracatın ise yaklaşık yüzde 60'ını KOBİ’ler gerçekleştirmektedir.  Değişen dünyada ve yeniliklere uyum sürecinde KOBİ'lere verilen desteğin artırılması, özellikle de katma değeri yüksek ürünler üretmeye odaklı projelerin ortaya çıkarılmasının teşvik edilmesi gerekmektedir, devlet destekleri bu bağlamda çok önemlidir.

29 Ocak tarihinde yapılan KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Girişimcilik 2104 Ödül Töreni'ne katılan Başbakan Davutoğlu KOBİ'lere Ar-Ge desteğinin artırılacağını ve markalaşma için işletme başına 150 bin lira destek verileceğini belirtti. KOBİ’ler için hazırladıkları 5 maddelik destek paketini açıkladı. Buna göre, KOBİ'lerin ürün bazında uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için kurumsallaşma ve markalaşma destek programı başlatılacak.100 milyon lira bütçeli bir programla işletme başına 150 bin lira destek sağlanacak. Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarları da yüzde 50 oranında artırılacak. Üç işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji iş birliklerine 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1,5 milyon lira destek verilecek. Girişimcilik destek programında kadın ve engelli girişimciler için destek üst limiti yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılacak. Kadın ve engelli girişimci desteğinden şehit ve gazi yakını da yararlanacak. Ödül töreninin finalisti olan 40 girişimciye tamamen KOSGEB destekli yurt dışı iş gezisi ödülü verilecek.

KOBİ’lerin gelişimi ekonomik ve toplumsal kalkınmada çok önemli roller oynadığından, desteklerin devamlılığı ve çeşitlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.
 
Z. Pınar BİLGİNER

Uzman Hakkında

Dr. Levent Özkardeş
Dış Ticaret

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. 2014 yılında ABD’de Boston Üniversitesi Çokuluslu Ticaret Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayarak yüksek lisans derecesini aldı. Doktora derecesini 2020 yılında Yaşar Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı’nda, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün (YYS) Firmaların Rekabet Yapısına Etkisi”ni konu alan tez çalışması ile tamamladı.

Meslek hayatına 2001 yılında gümrük müfettiş yardımcısı olarak başladı; 2005 yılında gümrük müfettişliğine, 2012 yılında da gümrük başmüfettişliğine atandı. Mesleğinde 18 yılı geride bıraktığı 2019’da başmüfettişlik görevinden ayrılarak önde gelen bir gümrük müşavirliği firmasında genel koordinatör olarak çalıştı. Özkardeş, 2021 yılı itibari ile kurucusu olduğu gümrük, dış ticaret denetim ve danışmanlık firması bünyesinde gümrük ve dış ticaret alanlarında eğitim, danışmanlık ve denetim hizmetleri vermekte, aynı zamanda yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği yapmaktadır. Ayrıca Yaşar Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak gümrük ve dış ticaret dersleri vermektedir.

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen, birçok dergide makaleleri yayımlanan, dış ticaret ile ilgili panellere konuşmacı olarak katılan Levent Özkardeş, dış ticaret ve gümrük alanlarında uzmanlaşmıştır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri