Bilindiği gibi yaklaşık 14 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşlar her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde iki defa ikramiye alıyor. Her emekliye maaşı ne olursa olsun eşit miktarda ikramiye ödeniyor. Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL’ye çıkartıldı. Bu yıl asgari ücrete yapılan tarihi artış ve maaşlarda yapılan ek iyileştirmeler ikramiyede de bir zam umudunu ortaya çıkardı. Bu ay sonunda ilk ikramiye ödenecek. Ramazan Bayramı öncesinde 25-30 Nisan tarihleri arasında ikramiyelerin hesaplarda olması bekleniyor. Peki kaç lira olacak, zam yapılacak mı? Başvurmak gerekiyor mu, ödemeler nasıl yapılacak? İkramiye ile ilgili kafalara takılan sorulardan bazılarını cevaplamaya çalıştık.
Kimler ikramiye alabiliyor?
SGK’dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK’dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.
İkramiye için başvuru gerekiyor mu?
Hayır emeklilerin ikramiyeleri için bir başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor. Ödemeler otomatik olarak emekli maaşı aldıkları hesaplara yatırılacak. Bu konuda bazı dolandırıcılar emekliler ile irtibata geçiyor. Hiç kimseye bilgilerinizi vermeyin. Bir işlem yapılmasına da gerek yok.
İki emekli maaşı alanlar ne yapacak?
Eşinden ve kendi emekliliğinden dolayı iki maaş alanlarda iki dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Böylece ikramiye tek bir dosya üzerinden ve bir adet verilmiş olacak.
İkramiyelerde kesinti var mı?
Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamıyor. Ayrıca bu ödemeler emeklinin borcu olsa dahi haciz konusu yapılamıyor.
İkramiyeler ne zaman ödenecek?
Bu yıl Ramazan Bayramı 2-4 Mayıs tarihlerine denk geliyor. Ramazan Bayramı ikramiyesinin nisan ayının son haftasında emeklilerin hesabında olması bekleniyor. Kurban Bayramı ikramiyesi ise temmuz ayının ilk haftası ödenecek.
Yeni emekli olanlara ikramiye var mı?
İkramiyeden yararlanmak için “ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak” şartı aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare “bayramın içinde bulunduğu ayda” şeklinde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs ayından sonra temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak.
İkramiye kaç lira ödeniyor?
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL’ye çıkartıldı. Yine dul yetim maaşı alanlar hissi oranında (örneğin %75) ikramiye alacak. Bu yıl yeni bir rakam belirlenirse tüm ikramiyeler de artmış olacak.
Bu yılki ikramiyelere zam yapılacak mı?
Bu yıl ikramiyelerin artacağı yönünde beklentiler oluştu ancak yapılan resmi bir açıklama yok. Bu arada çeşitli kesimlerden talepler de oluyor. Bu ay içinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı netlik kazanacaktır.
Hisse oranında ödeme nasıl yapılacak?
Emekliler 1.100 TL Toplam: 2.200 TL
Ölüm aylığı (%75) 825 TL Toplam: 1.650 TL
Ölüm aylığı (%50) 550 TL Toplam: 1.100 TL
Ölüm aylığı (%25) 275 TL Toplam: 550 TL
Faruk Erdem
Faruk Erdem, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe birçok gazete, televizyon, radyo ve haber ajansında devam etti. Hâlen Takvim Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olarak görev yapan Faruk Erdem aynı zamanda Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, A Haber televizyon kanalında her sabah ekonomi gündemini yorumlamaktadır. Ayrıca A Para kanalında her cuma akşamı yayınlanan çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları ve sosyal güvenlik konularını içeren “Bize Sorun” adlı bir programın da yorumculuğunu üstlenmiştir. Erdem, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Danışma Kurulu üyeliği de yapmıştır. Sürekli sarı basın kartı sahibi olan Faruk Erdem, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Emeklilik sistemlerini konu alan “Ah Bir Emekli Olsam!” isimli kitabın da yazarıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.