Asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zammın ardından işverenlere yapılan destekler de artırıldı. Özellikle ilave istihdamda tüm vergi ve primleri devletin ödemesi büyük bir kolaylık getirdi. İşveren kesiminin özellikle istediği ve miktarının artırılmasını talep ettiği asgari ücret desteği de 2019 yılında devam edecek.
Asgari ücret desteği bu yıl çalıştırılan personel sayısına göre ikiye ayrılmış durumda. Buna göre 500’den az çalışanı olan iş yerlerinde işçi başına 150 lira destek verilecek. Bu da günlük 5 TL anlamına geliyor. 500 ve üzerinde işçisi olan işyerlerinde desteğin tutarı ise 100,8 TL olacak. Bu da günlük 3,36 lira anlamına geliyor. Böylece 499 işçisi olan bir işveren 74 bin 850 lira destek almış olacak.
Söz konusu düzenleme 30 Ocak tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre uygulama ile ilgili detaylarda şöyle olacak…
Hangi iş yerleri yararlanacak?
4a kapsamında sigortalı işçi çalıştıran özel sektör kuruluşları ile 5018 sayılı Kanun’daki ekli 1 sayılı cetveldekiler dışındaki kamu iş yerleri.
Kimler için geçerli?
2018 yılının aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 102 Türk Lirası ve altında bildirilen sigortalılar yararlanacak. Böylece 3 bin 60 liranın üzerinde bildirilen işçiler için destek ödemesi yapılmayacak. Toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait iş yerleri için bu tutar günlük 203 Türk Lirası olarak hesaplanacak.
Kaç lira ödenecek?
Sigortalı sayısı; beş yüzün altında olan işyerleri için günlük 5 Türk Lirası, beş yüz ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3,36 Türk Lirası destek sağlanacak.
Personel sayısı nasıl belirlenecek?
2018 yılı Ocak ila Kasım ayları/döneminde uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri veya muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile bildirimi yapılan 4a’lı sigortalı sayısının ortalaması esas alınıyor. 2018 yılı Ocak-Kasım döneminde aylık ortalama işçi sayısı 500’ün altındaysa 150 TL, 500 ve üzerinde ise 100,8 TL destek ödenecek.
Kimler yararlanamayacak?
Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2019 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonu’nca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak. Bu işlemleri yapanlar destekten yararlanamayacak.
Borcu olanlar ne yapacak?
İşverenlerin sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, ya da sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilenler destekten yararlanamayacak. Ancak kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece destekten yararlanabilecek.
Aynı anda diğer teşviklerden yararlanmak mümkün olacak mı?
Evet, asgari ücret desteği alan işverenler sağlanan diğer teşvik ve desteklerden de yararlanabilecek.