Mali işlerde çalışan serbest muhasebeciler, mali müşavirler gibi meslek sahiplerine 2007 yılından bu yana yılda bir kez olmak üzere mali tatil imkânı getirilmiştir. Böylece bu meslek mensuplarına da dinlenme olanağı tanınmaktadır. Mali tatil 1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanıyor. Bu yıl ise “Haziran ayının son gününün tatil olması halinde mali tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar ve bu ayın 20’sinde (yirmisi dahil) sona erer.” hükmü gereğince 3 Temmuz’da başladı ve 20 Temmuz’da sona erecek.
Mali tatilde özellikle meslek mensuplarının dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar var. İçinde bulunduğumuz bu ayda bazı konuları hatırlatmakta fayda görüyoruz.
Temmuz ayı ile birlikte vergi daireleri, ilgili kurumlar ve SGK, kanun uyarınca mali tatile giriyor. Dolayısıyla tatil sırasında işlemler için belirlenen süreler işletilmiyor. 20 Temmuz’dan sonra ise süre kendiliğinden uzuyor. Bu uzayan süre daha önce 7 gün olarak uygulanıyordu. Ancak son çıkartılan 6661 sayılı yasa ile süre 5 güne çekildi. Vergi beyannamelerinin verilmesi, ödeme işlemleri, uzlaşma talep süreleri, bütün uzlaşmalar, vergi yargısında dava açma süresi, SGK işlemleri, vergi incelemeleri, defter ibrazı, vergi incelemeleri gibi işlemlerle ilgili süreler mali tatil döneminde işletilmiyor.
Yeni düzenleme ayrıca özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisinde mali tatilin uygulanmayacağı hükmünü de getirmiş oldu. Vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün uzamış sayılacak. Bu yüzden birçok işlem için son tarih 25 Temmuz olarak belirleniyor. Böylece son günü mali tatil süresine rastlayan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için son tarih 27 Temmuz olacaktır. Ancak son günü 21-25 Temmuz tarihine rastlayan yükümlülükler için ise son yerine getirme tarihi 25 Temmuz olacak.
Böylece 1 Temmuz ila 20 Temmuz tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülüklerin mali tatili izleyen yedinci gün sonu olan 27 Temmuz (dahil) kadar yerine getirilmesi halinde yasal süresi içinde yerine getirilmiş olduğu, yine 21 Temmuz ila 25 Temmuz tarihleri arasındaki yükümlülüklerin, 25 Temmuz (dahil) tarihinde yerine getirilmiş olması halinde yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilecek.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise haziran ayına ait işlemler olacaktır. Haziran ayına ait sigorta primlerinin son ödeme tarihi mali tatilin dışında sayıldığından yine 31 Temmuz 2018 olarak uygulanacaktır. Yine 2 Temmuz 2018 (30 Haziran 2018 tarihinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle) tarihinde sona erecek olan 2018 Mayıs ayına ilişkin sigorta primlerinin son ödeme tarihinde ve diğer yükümlülüklerde herhangi bir değişiklik olmayacak.
Resmi iş yeri işverenlerince, 15.05.2018 -14.06.2018 dönemine ait prim tutarlarının, en geç 16.07.2018 tarihine kadar ödemesi gerekmekte ise de 16.07.2018 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu döneme ilişkin prim tutarlarının en geç 27.07.2018 tarihine kadar ödenmesi halinde, ödeme yükümlülüğünün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilecek, gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecek.
Faruk ERDEM