Sürdürülebilirlik raporlama standartları kapsamında işletmeler faaliyetleri kapsamında ve gelecek tehdit/fırsatlar ölçeğinde farklı amaçlar doğrultusunda önemli bilgileri açıklamak durumundadırlar.
Örneğin, yönetişime ilişkin sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamaların amacı; genel amaçlı finansal raporların kullanıcılarının işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatları izlemek, yönetmek ve denetlemek için kullandığı yönetişim süreçlerini, kontrollerini ve prosedürlerini anlamalarını sağlamaktır. Diğer taraftan stratejiye ilişkin sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamaların amacı ise genel amaçlı finansal raporların kullanıcılarının işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatları yönetme stratejisini anlamalarını sağlamaktır.
Risk yönetimine ilişkin sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamaların amacı; genel amaçlı finansal raporların kullanıcılarının işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatları belirleme, değerlendirme, önceliklendirme ve izleme süreçlerinin işletmenin genel risk yönetimi sürecine entegre edilip edilmediği, edildiyse nasıl entegre edildiği ve genel risk yönetimi sürecine nasıl bilgi verdiği de dâhil olmak üzere, söz konusu süreçleri anlamalarını sağlamak ve işletmenin genel risk profili ile genel risk yönetimi süreçlerini değerlendirmelerini sağlamaktır.
Metrikler ve hedeflere ilişkin sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamaların amacı ise genel amaçlı finansal raporların kullanıcılarının işletmenin kendi belirlediği hedeflere ve mevzuat uyarınca ulaşması gereken hedeflere yönelik ilerlemeleri de dâhil olmak üzere, sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatlarla ilgili olarak işletmenin performansını anlamalarını sağlamaktır.
İşletme, genel amaçlı finansal raporların kullanıcılarının işletmenin gelecekteki finansal yeterliliğini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatları, bunların işletmenin iş modeli ve değer zinciri üzerindeki mevcut ve öngörülen etkilerini ve işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili risklerden kaynaklanan belirsizliklere uyum sağlama kapasitesini anlamalarını sağlayan bilgileri açıklar.
İşletme, ilgili raporlama dönemi için; sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatların işletmenin finansal durumu, finansal performansı ve nakit akışları üzerindeki etkilerini (mevcut finansal etkiler) ve sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatların işletmenin finansal planlamasına ne şekilde dâhil edildiği de dikkate alınmak suretiyle; sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatların kısa, orta ve uzun vadede işletmenin finansal durumunu, finansal performansını ve nakit akışları üzerindeki öngörülen etkilerini de açıklamak zorundadır.
İşletme, burada belirtmeye çalıştığımız gelecekteki finansal yeterliliğini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili bilgileri açıklarken, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını uygulamak zorundadır.
Prof. Dr. Ali Hepşen
19.03.2024
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başladığı Finans Yüksek Lisans Programı’nı 2004 yılında tamamlayarak finans uzmanı unvanını aldı. 2010 yılında doktor, 2012’de doçentlik, 2018’de profesörlük unvanına hak kazandı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı’nda başladığı meslek yaşamını hâlen aynı kürsüde sürdüren Prof. Dr. Ali Hepşen’in eğitim ve uzmanlık alanları; şirketlerin kurumsal yapıları ve yönetimi, şirketlerde mali tablolar analizi, işletmelerde finansal yönetim, şirket değerlemesi, risk yönetimi ve gayrimenkul finansmanıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.