Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, şirket kuruluşundan tesisin hizmete açılmasına kadar Türkiye'de gerçekleştirilecek yatırımlar için gerekli tüm bürokratik süreçleri içeren bir kılavuz yayımlanarak ilgililerin hizmetine sunuldu.
Kılavuzun “Sektörler” kısmında; “Atık Bertaraf ve Geri Kazanım”, “Enerji”, “Hizmet”, “İmalat”, “Lojistik”, “Madencilik”, “Orman ve Orman Ürünleri” ile “Tarım ve Hayvancılık” olmak üzere 8 ana sektöre yönelik olarak yapılacak yatırımların izlemesi gereken süreçler alt sektörler özelinde akış şemaları hâlinde gösterilirken, “Diyagramlar” kısmında ise anonim şirket kurulum aşamalarından yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimine kadar A’dan Z’ye pek çok sürece ilişkin yönlendirici bilgiler yine akış şemaları şeklinde yer alıyor. Süreç akış şemalarında, mevcutsa o sektöre yönelik devlet destekleri ve teşvikler konusundaki bilgilere de yer veriliyor.
Örneğin “Enerji” sektörünü ele aldığımızda; sektör özelinde takip edilmesi gereken süreçler, kömür ve doğalgaz gibi konvansiyonel kaynaklardan ya da hidrolik, rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine göre farklılaşıyor. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminde ise üretimin lisanslı veya lisanssız olmasına bağlı olarak yatırım süreçleri tarif edilmiş durumda. Rüzgâr alt sektörünü ele aldığımızda ve lisanslı üretimi seçtiğimizde; lisans alma sürecinden şirketin kuruluşuna, ilgili kurumlarla bağlantı anlaşmasının yapılmasından ÇED ve imar planı süreçlerine kadar izlenmesi gereken adımlar anlatılıyor. Akış şemalarının son kısmında ise enerji sektörüne özel gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamındaki teşvik mekanizmasından gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteklerinden (YEKDEM, Mekanizması, Verimlilik Arttırıcı Projeler, Gönüllü Anlaşma Destekleri) bahsediliyor.
Diyagramlar bölümünden örnek vermek gerekirse; anonim şirket kuruluşu için gereken adımlar sırasıyla aşağıdaki şekilde gösterilmiş durumda:
· MERSİS internet adresine ücretsiz üyelik oluşturulması,
· MERSİS’te şirket sözleşmesi hazırlanması,
· Yetkili kılınan kişilerin imza beyanlarının hazırlanması,
· Nakdi olarak taahhüt edilen sermayenin en az %25’inin şirket banka hesabına yatırılması,
· Tescil için ticaret sicil müdürlüğüne başvurulması,
· MERSİS sistemi üzerinden başvuru numarası alınması,
· Alınan başvuru numarası ile ilgili ticaret sicil müdürlüğünden randevu alınması,
· İlgili ticaret sicil müdürlüğüne gidilerek şirket kuruluş işlemlerinin tamamlanması.
Kılavuzda sunulan tüm bilgiler ve akış şemaları; PNG, JPEG, SVG formatlarında görsel olarak ya da PDF formatında doküman olarak indirilebiliyor ve kılavuz içerisinde arama yapılarak ilgilenilen sektör ya da bürokratik sürece kolaylıkla ulaşılabiliyor.
Kaynak: Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İnternet Sitesi, https://ipg.invest.gov.tr/
Sena Gürsoy
25.07.2023
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.
Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.